Tanısal Diğer Testler
Kornea Topografisi
Kornea gözün renkli kısmı önünde bulunan ve kırıcılığı olan saydam bir tabakadır. Topografi ise, korneanın yapısı ile ilgili bilgi veren bir tanı yöntemidir. Kornea Topografisi için bir ön hazırlık yapılması gerekmemektedir, basit bir yöntemle korneanın ön ve arka yüzeylerini değerlendirmek amacıyla kullanılır.
Korneanın eğriliği kırıcılığı ve kalınlığıyla ilgili bize halkalar şeklinde kornea haritasının çıkartılmasını sağlar. Bu haritalarda kornea daki diklik eğilimi arttıkça renkler kırmızıya doğru kayar, kırmızı renk her zaman uyarıcı bir özelliğe sahiptir.
Bu ölçüm sırasında çeşitli formüller kullanılarak korneanın ön yüzeyi, arka yüzeyi, kornea kalınlığı ,ön kamara derinliği, kornea çapı ve kornea kırma gücü ile ilgili ölçümlere ulaşılabilmektedir. Çeşitli göz ameliyatları öncesinde katarkt, göz içi akıllı lens yerleştirilmesi ve özellikle kornea cerrahisi öncesinde ihtiyaç duyulan önemli bir tanı yöntemidir.
Kornea Topografisi En Çok Aşağıdaki Amaçlar için Kullanılır
- Refraktif cerrahi öncesinde ve sonrasında
- Keratokonus şüphelilerinin erken taranması topografinin en yararlı rollerinden biridir.
- Ameliyat sonrası astigmatizma, katarakt ameliyatı ve kornea nakli operasyonu sonrasında oluşan astigmatın ölçülmesi, selektif sütür çıkarılması ve diğer girişimlerin planlanması.
- Korne ve oküler yüzey bozukluklarının etkisi: Piterjum(kuş kanadı), Limbal Dermoid Kist, Lokalize Kornea skarları gibi bozukluklar korneal topografide bir değişikliğe neden olabilir ve bu nedenle izleme çok faydalıdır.
- Diğer kullanımlar: Keratokonusta kontakt lens yerleştirme, ensizyon ( korneal kesi ) yerleştirme ve intra korneal halka yerleştirme.
Görme Alanı Testi
Bilgisayarlı Görme Alanı Nedir?
Görme alanı diğer ismiyle Perimetri, kelime anlamı olarak periferik alan muayenesi anlamına gelir. Özellikle glokom ve retina hastalıklarında sıklıkla kullanılmaktadır.
Ayrıca çeşitli nörolojik hastalıkların erken tanısında örneğin beyin tümörleri, beyin kanamaları ve hipofiz tümörlerinde de tanı amaçlı ve takipte kullanılmaktadır.
Oftalmolojide periferik görme alanı kaybı yapan en önemli hastalık glokom yani göz tansiyonu hastalığıdır. Hastalık sıklıkla 40 yaşından sonra başlamakta, genellikle merkezi görme kaybı yapmadan ilerleme göstermektedir.
Kişiler günlük hayatta görüş alanının yanlarıyla ilgilenmemekte ve görüş kesklinliğinin %90nı olan merkezi görmeyi kullanmaktadırlar. Bu nedenle başlangıç periferik görme alanı kayıplarını farkedemezler.
Hastalık tedavi edilmezse yanlardaki bu görme alanı kayıpları ilerlemeye devam etmekte ve merkeze doğru gelince görme alanı daralmasını farkedebilmektedirler. Ancak bu dönem hastalığın geç dönemidir ve görme alanı kayıpları kalıcıdır.
Özet olarak glokom erken teşhis edildiği taktirde sık doktor takibi ile çeşitli koruyucu tedavi yöntemleri uygulanarak (damla tedavisi, lazer ve cerrahi teknikler) göz sinirine yapacağı hasar ve görme alanı kayıplarının engellenmesi mümkün olacaktır.
Amsler Kare Testi
AMD (Yaşa Bağlı Makula Dejeneransı) var mı? Amsler Grid ile görüşünüzü kurtarın
Makula dejenarasyonunuz varsa, bir dakikadan daha az süren basit, günlük bir rutin, görüntünüzden daha fazla tasarruf etmenize yardımcı olabilir
Yaşa bağlı makula dejenarasyonu (AMD), gözün retinasının küçücük kısmı olan makulayı etkileyen bir hastalıktır. Makula size merkezi görme verir. Örneğin birinin yüzünü tanımak, iğneye iplik, yada zaman anlatacak bir saat veya telefonunuzdaki ekranı görmenizi sağlar.
En yaygın AMD formu "kuru " tip olarak bilinir. Kuru AMD bir süre sonra "ıslak" tip AMD dönüşebilir. Bu hastalıkta görme kaybı daha fazla ve şiddetlidir.
AMD olan kişilerde görme genellikle yavaş yavaş azalır, bu yüzden ne kadar görme kaybettiklerinin farkında olmayabilirler.
Bu yüzden evde gözlerini kontrol etmek için doktor tarafından hastalara Amsler kare testi verilir. Bu testi kullanarak belirgin olmayan ve günlük hayatta fark edilemeyen herhangi bir görme değişimini (düz çizgilerde eğrilme ve bükülme gibi: Metamorfobsi) tespit etmek mümkündür.